Vad är egentligen Ethereum? (Kryptoskolan del 1)

Vad är Ethereum?

Ethereum är en open source-plattform baserad på blockchain-teknologi för att skapa och distribuera smarta kontrakt och decentraliserade applikationer. Phew, nu har vi fått definitionen ur vägen. Men vad betyder det egentligen?

För att svara på denna fråga så krävs det att vi först beskriver hur internet idag fungerar.

Idag lagras våra personuppgifter, lösenord och ekonomisk information till stor del på andra platser än våra egna datorer – i moln och servrar som ägs av företag som Microsoft, Amazon, Google, Facebook eller Dropbox för att nämna några. Även detta blogginlägg som du just nu läser lagras på en server som styrs av ett företag som tar betalt för att lagra denna data och serva den till dig som besöker bloggen. Denna uppsättning har ett antal fördelar, eftersom dessa företag har team av specialister som lagrar och säkrar denna data så slipper vi vanliga dödliga huvudvärken som kommer med att själva drifta servrar, lagring, säkra bandbredd, och redundans. För att inte nämna de kostnader som detta medför. Smidigt, eller hur!?

Men med denna bekvämlighet finns det också sårbarhet. Som ett första exempel är denna data centraliserad, i och med att datat finns på ett ställe. Förvisso erbjuder de flesta driftleverantörer idag spegling på ett antal ställen världen över för att reducera risk, dock anses detta fortfarande som centraliserade lösningar. Andra exempel på sårbarhet är det vi dagligen ser världen över i form av enskilda hackare, grupper eller regeringar(!) får oönskad tillgång till dina filer utan din vetskap genom att attackera eller utnyttja en tredjepart, vilket innebär att de kan stjäla, läcka eller ändra viktig information.

Brian Behlendorf, grundaren av Apache Web Server, kallar den centraliserade arkitekturen som ”den ursprungliga synden” på Internet. Bland annat hävdar Behlendorf att Internet alltid var menat att vara decentraliserad. Med vår generations tekniska frammarsch och nya verktyg, inklusive blockchain-teknik, är detta idag en möjlighet.

Decentraliserad lösning

Medan Bitcoins generella syfte (vi kommer till alla dess iterationer i ett senare tillfälle) är att vara en decentraliserad digital valuta (e-cash) i syfte att överföra pengar och som en form av betalning, har Ethereum målet att använda blockchain för att ersätta tredjeparterna. Med tredjeparter menas de som lagrar, exekverar vår data och applikationer samt håller reda på komplexa finansiella transaktioner. Ethereum kan beskrivas som ”världsdatorn” (läs Skynet, hehe) som ska decentralisera Internet, på riktigt.

Decentraliserade lösningar har fortfarande en hel del begränsningar, såsom begränsad hastighet i form av TPS (transaktioner per sekund) eller lagring (som ska repliceras över alla noder). Detta gör att skalning (scaling) och mängden av dAppar (decentraliserade appar) är begränsade i dagsläget. De utmaningarna som ovan avverkas dock i snabb takt av dagens genier såsom Vitalik Buterin (en av grundarna bakom Ethereum), Satoshi Nakamoto (mystisk person/grupp som står bakom whitepapern till Bitcoin, blockchains födelse).

Brotherhood of nod(e) (anm. referens till Command & Conquer för de oinvigda)

 

Med Ethereum ersätts servrar och moln med tusentals så kallade ”noder” som drivs av volontärers datorer från hela världen, som tillsammans formar en världsdator (om man nu så vill kalla det). Visionen är att Ethereum ska möjliggöra samma funktionalitet för människor överallt i världen, så att de kan konkurrera om att erbjuda tjänster på denna gemensamma infrastruktur, en idé som är väldigt sund och logisk.

 

När du idag tankar appar via din smartphones appbutik så är dessa appar beroende av appbutiken, för att lagra din kreditkortsinformation, inköpshistoria och annan personlig information någonstans i molnet, i allmänhet på servrar som kontrolleras av tredje part.

Ditt utbud av appar regleras givetvis också av tredje part, eftersom t.ex Apple och Google underhåller och städar (eller i vissa fall censurerar) de appar som du kan ladda ner. Ett typexempel från 2010 där man kan argumentera censur är när Wikileaks app mystiskt försvann från Apples appstore. Oavsett vilken sida man var på i denna konflikt var det ett faktum att Apple hade tagit en politisk ställning och agerat på ett sätt som hindrade sina användare att få tillgång till appen.

Tanken är att en enskild part (entitet) inte längre kommer att ha kontroll över dina uppgifter, eller att ingen plötsligt kan förbjuda dina appar. En annan klar fördel är självfallet att all din data inte längre blir otillgänglig för att en centraliserad accesspunkt har gått ner, då om en, eller hundra noder gått ner på Ethereumnätverket så finns det tusentals andra som tar upp lasten.

Ethereum kombinerar den kontroll man hade över sin data på 80-90 talet med den lättillgängliga informationen som vi är vana vid i dagens digitala ålder. Varje gång du redigerar, tar bort eller adderar data, sker detta på hela nätverket, och replikeras över alla noder.

Nu när du har en grundlig förståelse i Ethereums syfte kan vi gå vidare och prata om de olika typer av mekanismer som finns för att nå konsensus i nätverket. Detta tar vi upp i nästa blogginlägg där vi pratar om Ethereum mining som driver noderna idag, även kallad PoW (Proof of Work) vs PoS (Proof of Stake), där mining inte längre krävs.

 

 

Posted on 26 april, 2018 in Cryptocurrency, Entertainement, Technology

Share the Story

About the Author

Sebastian is a Technical Project Manager with a burning passion for bleeding edge technology, software, hardware and virtual reality. His cryptonite is gluten.

Leave a reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Back to Top